Targad inimesed laiast maailmast on teinud tähelepanekuid.

Küüslaugus leidub terve spekter tervisele tarvilikke mineraalaineid, nagu naatrium, kaalium, kaltsium, mangaan, raud, fosfor, magneesium, jood, vask, tsink ja seleen.

Küüslauk on hea ka gripi profülaktikaks, katsed on näidanud, et pidev küüslaugu söömine hoiab ära ateroskleroosi ning soodustab põie-, neeru-, sapiliiva ja sapikivide lagunemist ning puhastab verd kahjulikest ainevahetusjääkidest. Küüslauk omastatakse kiirelt ja see püsib organismis suhteliselt kaua, mistõttu piisab raviefekti saavutamiseks 1–2 küünest päevas. Küüslauk säilitab enamiku tervistavatest omadustest ka kuumutamisel.

Eesti rahvameditsiinis tuntakse küüslauku enesetunde parandajana, südame tugevdajana, vererõhu korrastajana ja sooleperistaltika parandajana. Küüslaugus leiduvad mikroelemendid seleen ja germaanium suurendavad südamelihase jõudlust. Lisaks tugevdab see vili immuunsüsteemi ning mõjub korrastavalt hormoonsüsteemile.

Oma aineühendite koosluses ja külluses on küüslauk tõhus antioksüdant, tugevdades vastupanuvõimet külmetushaigustele. See aitab ravida ning pideval tarvitamisel ka ennetada viirushaigusi ja kiirendada neist paranemist. Küüslauk toetab ka soolestiku mikrofloora tervist, mis on seedimise jaoks oluline. Samuti hävitab see vili parasiite ning aitab seedida lihatoite.

Uuringud kinnitavad, et küüslauk aitab verelibledel vabastada gaasilist vesiniksulfiidi, mis aitab veresooni laiendada ja kontrollib vererõhku. Sarnaselt aspiriiniga mõjub küüslauk ka verevedeldajana. Seda samuti tänu küüslaugus sisalduvale vesiniksulfiidile, mida leidub kõigis teravalõhnalistes, hakkimisel pisaraid silma kiskuvais ja kõrvetavalt kibeda mekiga taimsetes toiduainetes, nagu sibul, mädarõigas jm.

Vesiniksulfiid lõõgastab organismi imendudes veresoonte seinu katvaid silelihaseid ja nõnda parandabki see vereringet ja ühtlasi ainevahetust, leevendades spasme. Nii aitab küüslaugu söömine ennetada südamehaigusi, infarkti ja insulti.

Kuidas lõhna vältida?

Paljud pelgavad küüslauku süüa just selle iseloomuliku ja spetsiifilise lõhna pärast, mis pikka aega hingeõhus püsib. Tegelikult on omad nipid, mis küll võib-olla täielikult ei peida, kuid siiski leevendavad teravat lõhna.

Nii soovitatakse näiteks pärast küüslaugu söömist juua vett, piima või sidrunivett. Närida tasub ka näiteks peterselli, sellerit, sidrunit või lutsutada kommi asemel kohviuba. Loomulikult on abi ka hambapesust.

Kuna päevas võiks süüa 1–2 küüslauguküünt, siis ei tasu iseloomuliku lõhna pärast üleliia muretseda. Organism omastab küüslaugu suhteliselt kiiresti ja selle mõju püsib kaua, seega piisab väikesest kogusest.

Meie suurepärased küüslaugutooted leiad SIIT.